En? Hoe is het met je boek? (deel 2)

door Jelger Spijkerboer op 31 juli 2017
Sinds ik aangekondigde dat ik een boek wil gaan schrijven word ik verrast door de vele mensen die geïnteresseerd vragen: 'hoe gaat het met je boek?' Daarom hierbij een update. Disclaimer: de vraag 'wanneer is het af?' wordt niet beantwoord. Ik nodig je wel uit om mee te doen!

Een paar maanden geleden zei ik voor het eerst hardop: ik ga een boek schrijven. Een boek over veranderen van binnenuit. Een boek voor mensen die een veranderklus hebben, en dat beter willen doen. Het wordt een praktisch boek dat je verder helpt in je (verander) klus. Een boek vol met tips, handvatten en vooral … heel veel vragen. En gelukkig ook hulpmiddelen om tot antwoorden op die vragen te komen.

De eerste fase van verkennen, verzamelen en brainstormen is nu geweest. Het was erg leuk om met klanten, collega’s en vrienden te sparren over de opzet, doelgroep, inhoud en vorm van het boek. Nu is de tijd gekomen om ook daadwerkelijk te gaan schrijven.
Mijn collega Mieke Moor was zo vriendelijk om haar cel in de oude gevangenis in Utrecht aan mij uit te lenen voor deze zomer. Het leek mij een heerlijke plek om te werken. Afgesloten van alle afleiding, in een hagelwitte cel. Zie hier mijn werkplek:

Twee weken geleden was ik er voor het eerst. Best gek om er binnen te komen, met laptop onder de arm en een opdracht aan mezelf: schrijf de inleiding voor je boek. Spannend ook; wat als ik nou helemaal blokkeer? Wat als het gewoon niet echt goed is wat er uit komt? Heb ik eigenlijk wel genoeg te melden?

Is het gelukt?

Ja, het is gelukt. Inmiddels heb ik mezelf twee keer opgesloten en er staat een goede inleiding. Een inleiding die houvast geeft voor de rest van het boek. Een mooie start! Toen ik eenmaal bezig was ging het snel. Inmiddels ligt er ook al een deel van een eerste hoofdstuk en heb ik al wat flarden van een volgend hoofdstuk op papier. Ik vind het heel leuk om te merken dat er tijdens het schrijven van alles gebeurt. Het schrijven zelf werkt als een soort analyse- instrument. Steeds weer de vraag: hoe zit dit eigenlijk? Zo ontstaan er tijdens het schrijven verbanden, ideeën en vormen die het boek rijker maken en mijzelf tot inzichten brengen. Inmiddels staat de lijn van het boek. Ik heb nu al zin in mijn volgende schrijfdagen! Volgende week ga ik weer verder.

Wanneer is het af?

Dat is niet de goede vraag, zeg ik steeds. Omdat het schrijfproces wat mij betreft minstens even waardevol is als het boek zelf. Niet allen voor mij, ook voor klanten en collega’s. Door samen te werken rondom de thema’s van het boek hoop ik dat het schrijfproces in zichzelf een leerzame zoektocht wordt. Dat is ook volop gaande. Alweer even geleden ontwikkelden wij het verandercanvas. Dit canvas krijgt een centrale plek in het boek. We gebruiken het al volop in de praktijk. Twee weken gelden bijvoorbeeld heb ik met een MT gewerkt rondom het verandercanvas. Het hielp hen enorm om opnieuw de balans op te maken van waar zij nu staan in hun (verander)proces. Ook tijdens ons event Hoe?! hebben ongeveer 40 mensen kennisgemaakt met het canvas. Leuk om daar veel positieve reacties op te krijgen!

Kan ik meedoen?

De laatste tijd komen er allerlei mensen op mij af die graag een bijdrage willen leveren aan het boek. En dat vind ik heel leuk! Zoals ik ook in de afgelopen maanden heb gedaan zal ik doorgaan met het organiseren van sessies rondom de inhoud van mij boek. Heb je een voorbeeld van een veranderproces dat van binnenuit is vormgegeven? Ik hoor er graag over!

Wil je kennismaken met mij en de inhoud van het boek? Dat kan! Op 17 oktober is er weer een sessie. Je krijgt meer te horen over het boek, ontmoet andere veranderaars en wordt verder geholpen rondom je opgave. Ik verzeker je dat je weg gaat met nieuwe inzichten en inspiratie voor jouw eigen veranderingen! Lees ook hier mijn andere blog over het boek – daarin ook meer over de inhoud.

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang en binnenkort een sneak preview ontvangen?

Meld je dan hier aan voor de mailinglijst.