De Kunst van het Klungelen

door Ewout Langenbarg op 5 juli 2017
Waarom is het toch zo leuk om over het HOE?! van veranderen na te denken? Over die vraag dacht ik na tijdens ons HOE?!-event, afgelopen donderdag. Volgens mij weet ik het antwoord inmiddels: omdat de oplossing van bijna alle hoe-vraagstukken nog ontdekt moet worden. Deze vraag, in deze context, met deze mensen is nog nooit beantwoord. Het antwoord is er nóg niet.

Eigenaarschap

Als adviseur bij Goudsteen & Company werk ik voornamelijk bij en voor klanten. En we hebben allemaal interne taken, een event organiseren zoals vorige week, elkaar versterken of een onderdeel van bedrijfsvoering. We werken zelf-organiserend en hebben de thema’s op hoofdlijnen verdeeld.

Een goed idee op papier, maar we kwamen er al snel achter dat het niet werkte. Interne taken als HR, events, communicatie en sales zijn te veelomvattend. Dat maakt het lastig om je daar als één persoon verantwoordelijk voor te voelen. Het ontbrak ons aan eigenaarschap. HOE?! krijgen we daar meer van dan? We spraken erover en proberen het via een andere weg: de hoofdthema’s opdelen in kleinere thema’s en onderwerpen waar je tijdelijk eigenaar van bent. Wat blijkt in de praktijk: het werkt. Althans, voorlopig. Ongetwijfeld is het systeem over een tijdje weer aan vernieuwing toe.

Ontdekkingstocht

Onze eigen uitdaging (meer eigenaarschap) laat zien dat HOE?!- gepaard gaan met een ontdekkingstocht. We willen allemaal het liefst morgen een oplossing (ook wij), maar in de praktijk werkt het toch anders. We hadden iets bedacht en daar komen we op terug, of dat ontwikkelen we door. Alleen als we experimenteren en het de tijd geven krijgen we een goed resultaat. Of in ieder geval een oplossing waar we op dat moment in geloven en mee willen werken. Met andere woorden: de oplossing voor een HOE?!-vraag komt zelden uit de hoge hoed, je moet er tijd en energie insteken.

Omdat ik werkte  aan de organisatie van het HOE?!-event, was ik de afgelopen tijd veel met het HOE?! van veranderen bezig. Ik zie dat deze vraag overal verschillend wordt opgepakt. Er is geen ultiem antwoord of ultieme blauwdruk. Een standaardaanpak of uitrol is daarom ook niet zo waardevol. Net als bij ons moet dat wat werkt ontdekt worden. Natuurlijk zijn er goede voorbeelden, maar volgens mij is het veel waardevoller om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Dan kan er iets ontstaan dat past bij de specifieke context van jouw HOE?!-vraag.

Klungelen

Tijdens die ontdekkingstocht hoeft niet alles perfect te gaan, sterker nog, klungel gerust wat aan. Vergelijk je vraagstuk met een gerecht. Er zijn honderden ingrediënten te bedenken waarmee je een vraagstuk te lijf kan gaan. En als je zo’n lijst maakt, zitten daar een aantal ingrediënten tussen die zeker niet werken bij jouw vraag. Of een paar die je al eens succesvol probeerde. En net als bij het koken, met al die mogelijkheden is er altijd wel een nieuw recept te ontdekken, te gebruiken.

Ga op zoek naar een combinatie van ingrediënten die je nog niet eerder probeerde, nooit voor mogelijk hield, of misschien wel niet durft. Juist daar kan er iets moois ontstaan. Levert het niet het gewenste resultaat op, dan is dat een waardevolle les. Makkelijk geschreven natuurlijk, tijd en geld voor dat soort lessen is er niet altijd. En toch: tijdens het klungelen, als je ontdekt uit welke combinatie van ingrediënten iets moois ontstaat, kom je tot het beste antwoord op de HOE?!-vraag. Door met elkaar te klungelen, de keuken niet voor jezelf te houden, met genoeg creativiteit en inspiratie en de tijd om met de vraag bezig te mogen zijn, kom je een stap dichterbij. Dichterbij het antwoord en bij de manier van organiseren en werken die beter past bij het nu.