Hoe?!

door Jelger Spijkerboer op 10 mei 2017
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik ga een boek schrijven. Een boek over het Hoe?! van veranderen. Werktitel: ‘Veranderen van binnenuit’.

Het eerste zaadje voor een boek werd jaren geleden geplant. Ik werkte bij Adviestalent, onderdeel van TwynstraGudde. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met mensen die vol passie in het verandervak zitten. Je weet wel, van die mensen die op een gegeven moment een boek gaan schrijven. Met die mensen, met hart voor het vak, had ik altijd de beste klik. Ik dacht toen al: zo’n boek, dat lijkt mij ook wel wat. Later als ik groot ben.

Ik ben nu zeven jaar verder en heb besloten dat later nu is. In de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel organisaties en verandertrajecten gezien en veel lesgegeven over het verandervak. Bovendien zie ik dat we met Goudsteen een benadering hebben gevonden die de veranderpraktijk van binnenuit versterkt. Een benadering die werkt. De hamvraag van die benadering: hoe? Hoe zorgen we ervoor dat de verandering ook echt plaatsvindt? Alle kennis die we daarover hebben wil ik graag bij elkaar brengen, zodat het fundament van Goudsteen gedocumenteerd wordt. Daar is het de hoogste tijd voor.

Ik heb om meerdere redenen veel zin in dit project. Allereerst omdat schrijven dwingt om alle kennis en informatie te structureren. Als je iets over wil dragen, dan moeten je het zelf écht snappen – een leerzaam proces. Bovendien is een boek een goede smoes om met collega’s en andere veranderexperts in gesprek te gaan over die hoe?!-vraag. Hoe doen zij het, wat werkt, wat helpt? Het allermooiste is natuurlijk om onze klanten verder te helpen met dit boek. Als het boek ertoe leidt dat we onszelf overbodig maken, zou ik dat prima vinden. Hoe meer waardevolle informatie in het boek, hoe beter!

Er zijn boeken vol geschreven over veranderkunde. Over wat je moet doen, waar je op moet letten, en welke modellen je kunt toepassen. Maar hoe dan?! Bij die vraag zie ik het – nadat alle plannen uitvoerig op papier gezet zijn – vaak alsnog mis gaan. Dit boek gaat vooral over die hoe-vraag, de vraag waar we bij Goudsteen veel aandacht aan besteden. Een verandering zorgt pas voor resultaat als mensen in beweging komen. Niet in de boardroom, maar daar waar het echt gebeurt: in het werk van alledag.

Omdat dit boek antwoorden moet geven op de hoe-vraag, wordt het niet mijn project, maar ons project. Collega’s, klanten en andere professionals zijn allemaal belangrijk om tot een waardevol boek te komen. De eerste bijeenkomst met klanten heeft inmiddels plaats gevonden. Ik heb hen verteld wat ik wil doen en ze het verander canvas – over kijken, denken en doen – uitgelegd. (Waarover later meer). Daarnaast hebben we het gehad over dilemma’s in de dagelijkse praktijk. Waar zou het boek over moeten gaan, volgens jou? Die vraag heb ik ze gesteld.

In de tweede week van juli wil ik nog zo’n sessie houden. Zie het als een veldonderzoek. Tegen welke hoe?!-vragen lopen mijn potentiële lezers aan? In de zomer bepalen we vervolgens met het team hoe we er voor zorgen dat het boek er daadwerkelijk komt. Alleen een go van de uitgever staat het project dan nog in de weg. En het schrijven zelf? Tja, dat wordt misschien nog wel het spannendste van allemaal.

P.S.: wil je bijdragen aan het boek? Graag! Ik vind het leuk om met je in contact te komen. Stuur mij een mailtje met naam en gegevens- wellicht is er nog plek voor je in de boeksessie op 10 juli!

 

Wil je niet wachten op het boek maar nu alvast geïnspireerd worden rondom de HOE?! vraag? Kom dan naar ons evenement op 29 juni. Klik hier voor meer info.

As such, it is really critical for an experienced essay writer to create a convincing argument for

The book will give you https://www.affordable-papers.net/ tips and examples for writing your essay.

your particular paper topic and its own thesis.