De Kracht van de Dialoog: alledaags én betekenisvol?

door Jelger Spijkerboer op 4 december 2018
Een zakelijk event starten met een verhaal over seksende schildpadden, middenin de kapel van een oud klooster- dat blijkt de perfecte kickstart voor goede gesprekken daarna.
Vorige week organiseerden wij het event ‘de Kracht van de Dialoog’. Met 70 mensen, 5 workshops en een key-note speaker die vanuit de relatietherapie haar licht liet schijnen op ‘het gesprek’ vormde dit een bron van inspiratie. In deze blog een korte terugblik en wat overdenkingen.

Universele verlangens én worstelingen

Wat mij het meest bij blijft zijn de universele en herkenbare worstelingen en verlangens die Michelle van Dusseldorp behandelde tijdens haar key-note. Gezien en gehoord willen worden in je relatie, je verlangens met de ander kunnen delen. Maar ook de worsteling met steeds weer in dezelfde patronen terecht komen, of het vinden van tijd voor dat goede gesprek. Dat overkomt ons niet alleen in onze liefdesrelaties, maar ook in ons werk in organisaties, toch?

Verschillende perspectieven

Eén van de deelnemers benadrukte achteraf nog maar eens hoe goed het voor haar was om weer even uit de hectiek van alledag te stappen en vanuit een ander perspectief naar haar werk te kijken. Op het event hebben we vanuit verschillende perspectieven gekeken naar wat nu een ‘goed gesprek’ is, en vooral hoe je dat kunt doen. Juist die verschillende perspectieven hadden haar geholpen, want dat ‘meervoudig kijken’- daar is vaak geen ruimte voor…

Collega’s Eeuwke Bremmer en Ewout Langenbarg behandelden tijdens hun workshop ‘Aansprekend Aanspreken’ de moeilijkheden die ervaren worden rondom feedback en ze gaven tips hoe je een aan-en uitspreekcultuur kan bevorderen. Bianca Lugten van de Universiteit voor Humanistiek ging in op hoe je toon kunt zetten voor een echte ontmoeting. Collega Aphra van den Berg liet deelnemers in korte tijd ervaren hoe het is om met deep democracy te werken. Emilie Vermeer van Aim at Art benadrukte in de workshop ‘In the Picture’ de kracht van beeld in communicatie en gaf praktische tips voor associatief denken. Ik zelf gaf een workshop over verandergesprekken. Daarover hoorde ik naderhand dat een deelnemer blij was omdat ze een heel concreet handvat had gekregen. Hoe ze het onderscheid tussen observaties en interpretaties in de praktijk kan brengen. Dat was exact ons doel. Niet alleen inspireren, maar mensen ook helpen de eerstvolgende stap te zetten om hun gesprekken te verbeteren.

Alledaags én betekenisvol

Een gesprek is eigenlijk heel alledaags; we doen het elke dag. Tegelijkertijd kan het heel betekenisvol zijn. Wij geloven in de uitspraak ‘als je het gesprek veranderd, verander je de organisatie’. Want in die alledaagse gesprekken, daar wordt betekenis gemaakt. Daar ontstaat wat wij ‘de organisatie’ noemen. Daarom is het zo belangrijk om eens te kijken naar die alledaagse momenten: daar kun je het verschil maken. Welk alledaags gesprek maak jij betekenisvol?

Wil je met ons verder praten over de Kracht van de Dialoog en wat dit betekent voor jouw team en organisatie? Of heb je wellicht een mooi onderwerp voor een volgend event? Wij drinken graag een kop koffie met je.