De onverwachte match tussen je bucketlist en waardering

door Ewout Langenbarg op 27 maart 2017
Laatst was ik bij een organisatie aan de slag met hun medewerkersonderzoek. Het viel me op dat waarderen blijkbaar ondergewaardeerd is. Of moeilijk. Feit is, dat slechts een minderheid van de medewerkers zich écht gewaardeerd voelde door leidinggevenden. Bij verschillende organisaties zie ik dat thema langskomen. Wat ik me afvraag is: ‘waarom moet het zo moeilijk zijn om uit te spreken dat iemand puik werk aflevert, of iemand (extra) te belonen voor (extra) goed geleverd werk?’

De autonomie van professionals is een steeds groter goed en sommige organisaties zetten stappen richting zelforganisatie.  Mooie ontwikkelingen in mijn ogen en het geeft aan dat alles verandert: de organisatiecultuur, de structuur, de systemen, de samenwerking.  Er is nu de échte kans om bestaande problemen beter met elkaar op te pakken en effectiever te werken. Of met meer energie aan het werk gaan. En juist in die nieuwe context is waarderen nóg belangrijker.

Veranderende samenwerking

Op je handen zitten is niet per se een basishouding van veel leidinggevenden. Zeker niet als je bevlogen bent over onderwerp en organisatie. In (meer) zelforganiserende teams is de rol van een leidinggevende substantieel minder. Dat is een flinke en niet te onderschatten uitdaging op zichzelf. Het team is leidend, niet de manager. (Bij)sturen gaat in veel gevallen dan door elkaar aan te spreken op resultaten, houding en gedrag. Ik ken ze niet, maar hulde aan de organisatie waar iedereen elkaar goed en consequent aanspreekt, op het human doing en niet het human being. Andere woorden: hard op de inhoud, zacht op de relatie. Waarom is dit zo moeilijk? Organisaties worstelen hiermee: ‘We spreken elkaar niet aan op gedrag’, ‘We weten wel hoe feedback geven moet, maar het gebeurt niet’, of ‘Zelfs na feedbacktrainingen heeft het niet de impact die we hoopten’.

Ik merk dat als we elkaar nog beter leren kennen, het in teams beter kan gaan. Als we ons veilig voelen en vertrouwen van anderen functioneren we beter. Waardering voor elkaar uitspreken draagt bij aan die sociale veiligheid. Onderzoek van Google bevestigt dit. Ook een persoonlijk profiel laten aanmeten en dit uitgebreid bespreken, wat meer met elkaar optrekken in teambuilding-activiteiten of simpelweg veel met elkaar praten helpt hierbij. Over het werk, over jezelf als persoon, over wat je denkt en voelt en zeker ook over je weekend. Juist dan kan je laten blijken dat je iemand als collega waardeert en samenwerkt aan het beste resultaat door de acties en resultaten te bespreken. Belangrijke mindset hierin is dat je als (zelforganiserend) team verantwoordelijk bent voor het resultaat. Samen succesvol en samen tekortschieten, samen vieren en samen leren.

Waardering in de nieuwe context

Nog voor ik begon met werken bij Goudsteen & Company vroegen ze of ik een ‘Bucketlist Light’ wilde doorgeven. Light omdat het haalbaar en betaalbaar is. Het zijn dingen die we allemaal graag willen doen maar (nog) niet de tijd voor nemen of onszelf niet zo snel cadeau doen. Denk aan eten bij een sterrenrestaurant, een kookcursus, of naar het concert van een wereldster. Effect: een dikke glimlach op mijn gezicht én nog voordat ik begonnen was, was ik al trots op de organisatie en voelde ik me gewaardeerd. En gemotiveerd, want dat doet waardering met mensen. Zeker als er goed over nagedacht is of modern en inspirerend vormgegeven.

Waarderen niet langer ondergewaardeerd

In de huidige systemen is waardering voornamelijk te krijgen in woorden, het schouderklopje of een (jaarlijkse) salarisverhoging. Tussendoor: ik ben er helemaal voor dat we salarissen ook anders verdelen of hier ook meer het open gesprek over voeren – krijgen wat je verdient op basis van toegevoegde waarde voor het team of de resultaten. Maar die waardering, dat is juist iets moois! Het is een middel om werkgeluk te bevorderen wat we in werkend Nederland nog te weinig inzetten. Zo’n medewerkersonderzoek waaruit blijkt dat waardering voor goed of extra werk ver te zoeken is, dat is echt zonde. Een verlies voor de organisatie – als goede mensen elders wel waardering vinden ben je ze snel genoeg kwijt. En dat geldt niet alleen voor werknemers van generatie Y – al is die groep steeds groter en belangrijker aan het worden.

Laten we vaker een compliment geven voor wat iemand doet of bijdraagt! Hoe fijn is dat? En, als je het niet (alleen) in woorden wil doen en niet in bonussen of vast salaris, er zijn manieren genoeg. Bij Goudsteen & Company waarderen we ook door elkaar te nomineren voor een bucketlist item. Voor goede prestaties, iets extra’s gedaan te hebben of een fijne collega te zijn. Ik hoop binnenkort een skydive van mijn bucketlist af te vinken. Ik denk graag met jou mee over inspirerende manier van waarderen en ik vind het leuk om te horen hoe jouw organisatie ermee omgaat. Of wil je een stap maken op dit thema? Graag praat ik er met je over door. Bij ons op kantoor zet ik heerlijke koffie.