Jelger Spijkerboer

Jelger Spijkerboer

Professionals versterken en verandering werkend krijgen
Hoe komt het toch dat professionals in organisaties zo vaak mentaal op vakantie gaan of in conflict raken? Wat maakt dat er zo veel professionals zijn die niet tot bloei komen in hun organisatie? Die vragen drijven mij in mijn werk. Ik wil er aan bijdragen dat organisaties plekken worden waar mensen tot bloei komen, het beste uit zichzelf halen en elkaar beter maken.

Mijn beide ouders komen uit het onderwijs. De gesprekken bij ons thuis aan de keukentafel gingen vaak over leren en ontwikkelen. Hoe leren mensen? Wat is een effectieve leeromgeving? Wat is goed onderwijs? Die aandacht voor leren en ontwikkelen hoort bij mij. Dat perspectief is nog steeds belangrijk in mijn werk.

In mijn tijd bij Twynstra Gudde leerde ik het verander- en adviesvak. Inmiddels ben ik een aantal jaar verder en werk ik zelf aan de ontwikkeling van het vak. Dat doe ik onder meer door regelmatig les te geven over veranderen. Ik ben één van de vaste docenten bij Sioo, en treed regelmatig op als docent in leergangen en opleidingen. Steeds weer merk ik dat de combinatie tussen zelf veranderklussen doen en er les over geven elkaar versterkt.

Mijn advieswerk richt zich voornamelijk op professionele dienstverleners. Organisaties waar professionals het verschil moeten maken, maar steeds vaker in de klem zitten. Ik help graag om deze professionals weer in hun kracht te krijgen en te zorgen dat de bedoeling van de organisatie weer gediend wordt. Dat doe ik het liefst door (interne)veranderteams te begeleiden.
Omdat ik geloof dat ‘praten over’ maar beperkt effectief is maak ik graag gebruik van ervaringsgerichte interventies zoals gaming. Zie bijvoorbeeld mijn blog ‘dit zouden we elk jaar moeten doen’.

Thuis geniet ik van de opvoeding van onze zoon Stijn en Nora, van uitgebreid koken en eten, liefst met een tafel vol mensen.
Als ik echt mijn hoofd leeg wil maken ben ik te vinden op het water, in een zeilboot of op een surfplank.

Inmiddels heb ik goudsteen verlaten en werk ik verder als zelfstandig adviseur. Voor meer info zie: www.veranderkompas.nl

Team