Sociale innovatie start met fikkies

door Albert Goldsteen op 23 oktober 2014
'Samen, vanuit het hart, fikkie stoken'. Het zijn de woorden van Robine de Koff, senior specialist organisatieontwikkeling bij Enexis. En die woorden zijn een must read voor iedereen die zich afvraagt wat Sociale Innovatie nou eigenlijk echt is. Haar speech is dan ook opgenomen in het boek Anders Werken - 50 verhalen over Sociale Innovatie. Als Goudsteen & Company mochten we de vonken zijn voor het fikkie bij Enexis. Of het brandhout. Nou ja, hoe dan ook, we stoken dit fikkie graag nog eens verder op in deze blog.

Want waar hebben we het over als we het over Sociale Innovatie hebben? Het is grappig eigenlijk. Er moet een moment geweest zijn dat iemand bedacht dat innovatie te vaak een technische associatie oproept en dat de toevoeging Sociale helpt om te laten zien dat innovatie ook en vooral in en door mensen ontstaat.

Sociale Innovatie is wat ons betreft dan ook vooral de energie, ideeën en oplossingen van mensen binnen organisaties zelf centraal stellen bij veranderprocessen.

Pioniers

Robine beschrijft in haar speech hoe een groep pioniers binnen Enexis aan de slag is gegaan met het thema ‘Duurzame Inzetbaarheid’. Want dat er wat mee moest gebeuren, was duidelijk. Alle voorgaande pogingen om het onderwerp op te pakken, strandden. Het moest dus anders, zo besloot ook de Raad van Bestuur van Enexis. Goudsteen & Company adviseerde over een andere aanpak van veranderen en mocht deze vervolgens begeleiden.

Vanuit het hart

Zodoende begonnen er pioniers binnen Enexis te experimenteren en kwamen er, om met de woorden van Robine te spreken “energieke, inspirerende en soms ook ontroerende bijeenkomsten”. Uiteindelijk ontstonden er zo oplossingen die echt werkten binnen Enexis. Ze stookten fikkies vanuit het hart. Ze begonnen gedreven en enthousiast aan kleine vuurtjes, die konden uitgroeien tot aanstekelijke veranderingen. Door werkplaatsen en werkvormen aan te bieden waarbinnen nieuwe energie, verbindingen, kennis en inzichten worden opgedaan, zoals wij dat dan noemen.

Ruimte

En om dan toch maar bij dat beeld te blijven van die fikkies. Ons advies was daarmee vooral zuurstof en brandstof te geven. Ruimte dus aan mensen. Zorgen dat ze zelf een keuze kunnen maken tussen aansteker, lucifer of vuursteen. Ze zelf vonken laten maken, vuur laten doven en weer nieuwe lichten doen ontbranden. Het was een voorrecht om hierbij te mogen helpen. We waren dus niet de vonken en ook niet het brandhout. We lieten ze vooral inzien dat de netbeheerder zelf vol energie zit. Duurzame energie.

Hoe dat nou voor Enexis zelf was, leest u in de speech van Robine de Koff