Projectopdracht of veranderopgave?

door Jelger Spijkerboer op 9 oktober 2018
De laatste weken ben ik betrokken geraakt bij twee gezondheidszorgopleidingen met een mooie ambitie: vernieuwend onderwijs ontwerpen, en waar mogelijk met elkaar integreren. Ik ondersteun twee projectleiders in hun worsteling om hun project te laten slagen, te midden van tegengestelde belangen, verschillende wensen, en debat over het beoogde eindresultaat. Wat mij hierin opvalt is dat de aandacht al snel uitgaat naar het project, terwijl dit onderdeel is van een grotere beweging. De grotere beweging wordt snel uit het oog verloren, terwijl juist dit het bestaansrecht van het project vormt. En dat gebeurt vaker. In deze blog beschrijf ik hoe het perspectief van je project bekijken als onderdeel van een grotere verandering je kan helpen om je project tot een succes te maken.

Het project kent een projectopdracht, met onderscheid tussen eisen en wensen. De belangrijkste eis is het ontwerpen van twee nieuwe curricula, ter waarde van 240 EC’s. Verder wensen zoals verbinding onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk, oog voor kwaliteit, aanwezigheid van een Boks e.d. Als ik de projectleiders spreek hoor ik ze echter over veel andere dingen.

Wij doen niet aan ronkende verhalen

door Albert Goldsteen op 10 april 2018
Eind vorig jaar kondigde ik aan dat ik anderen deelgenoot wil maken van het pad dat wij als organisatie (en ik als ondernemer) bewandelen. ‘Een stukje zelfhulp en een stukje voor jou’. Vandaag deel 3 van de blogreeks. Deze keer over mijn haat-liefde relatie met organisatieverhalen en onze zoektocht naar het verhaal van Goudsteen.

Design Thinking: met een open en creatieve mindset vraagstukken te lijf

door Rosa Oversluizen op 29 januari 2018
Design Thinking heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen in managementland en is steeds vaker een toegepaste methode voor verandering en innovatie. Het stimuleert om met een open blik tot relevante oplossingen voor taaie, dynamische en complexe vraagstukken te komen. Maar hoe doe je dat nu precies, denken als een designer?
Afgelopen jaar maakte ik via een training en een aantal projecten kennis met Design Thinking. Nu sta ik te trappelen om het verder in de praktijk te brengen.

Nieuw jaar, nieuw organiseren?

door Jelger Spijkerboer op 18 januari 2018
Heb jij tijdens je kerstvakantie opnieuw gekozen? Voor het werk dat je doet? De organisatie waar je voor werkt?

Kerstvakantie is voor mij reflectietijd. Bij de kerstboom denk ik rustig na over of ik nog tevreden ben met de dingen die ik doe. Ik zoek opnieuw een antwoord op de vraag waar het voor mij écht om draait. Dit jaar heb ik opnieuw vol overtuiging gekozen om de komende jaren bij Goudsteen te werken. Ik leg je graag uit waarom.