Vol nieuwe energie

door Jelger Spijkerboer op 16 april 2015
Zes weken Goudsteen & Company. Tijd voor een terugblik sinds mijn overstap op 1 maart. Eerste conclusie: ik heb weer veel energie en enorm veel zin om verder te bouwen. Het is motiverend om ruimte én verantwoordelijkheid te krijgen. Laten dat nou net twee kernbegrippen zijn waarmee Goudsteen & Company ook bij klanten aan de slag is. Dit belooft nog wat!

Laat ik beginnen bij het begin. Wat mij als eerste opviel in mijn kennismakingsgesprekken met de consultants van Goudsteen & Company is het feit dat het op het eerste oog helemaal niet zo ‘anders’ voelde dan ik gedacht had.

Ook hier werken goede professionals, die weten waar ze mee bezig zijn en hun vak verstaan. Dat is bij nader inzien ook wel logisch; vrijwel iedereen komt van gerenommeerde adviesbureaus.

Zijn het beetje leuke mensen?

De vraag: zijn het een beetje leuke mensen? Was toch wel één van de dingen die ik het meest spannend vond in mijn keuze om naar dit relatief jonge adviesbureau te gaan: wie zijn mijn nieuwe collega’s, wat kunnen zij? Gelukkig denk ik na vrijwel ieder kennismakingsgesprek: gaaf, met jou wil ik werken!

Wat is er anders?

Zeker in het begin leek de overstap voor mij dan ook kleiner dan ik zelf verwacht had. Misschien omdat mijn eigen basis, mijn vak, niet veranderd is. Ik ben nog altijd organisatieadviseur en probeer mensen in beweging te krijgen bij klanten, dat is niet veranderd.

Maar waarin zit dan het verschil?
Het is de context van waaruit ik mijn vak uitoefen. Het meest opvallende daaraan vind ik het ondernemerschap. De ruimte die er is voor nieuwe ideeën, de enorme drive van collega’s om het bureau verder op te bouwen, dat is ontzettend inspirerend. Ik verbaas mij over de snelheid waarmee ideeën worden gerealiseerd.

‘Ideetje’ werd klant

De afgelopen weken ben ik, naast acquisitie en werk voor klanten, bijvoorbeeld bezig geweest met het vormgeven van een werkplaats voor verandering. Ook werkte ik onze proposities uit. Beide waren nog een ‘ideetje’ toen ik begon. Inmiddels zijn de ideeën uit het hoofd op papier uitgewerkt, is de website er op aangepast, zijn groepjes gevormd van collega’s en de eerste klanten gevonden. Ondertussen wordt er alweer aan nieuwe ideeën gewerkt…

Vrijheid troef

Ik ontdekte dat de manier waarop het bureau georganiseerd is, ook een grote verandering is. Vrijheid is hier het sleutelwoord. Doordat we werken met een grote kring aan associates is er enorm veel kennis en kunde aanwezig. Tegelijkertijd is de harde kern zo klein dat we heel snel kunnen schakelen. Afstemming duurt nooit lang en vooral de goede energie blijft behouden. Voor mij voelt deze constructie echt als ‘wel de lusten, niet de lasten’.

Vol energie

Zo terugkijkend, merk ik aan mezelf dat ik weer vol energie zit, tot nieuwe ideeën kom en zin heb om een stapje extra te zetten. Dat vind ik een mooie conclusie; als het werken met de mensen van Goudsteen & Company dit effect op mij heeft, dan is de kans natuurlijk groot dat we ook dit effect hebben bij klanten. Want dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd: het gaat er als adviseur niet alleen om wat je doet, maar zeker ook om wie je bent. De nieuwe energie die het werken met Goudsteen & Company oplevert, ik wens het iedereen toe!